pátek 5. září 2008

Trest smrti, displej, UFO, břitvy a lakolit

Co je vlastně ten Ortel, na který Apikores Acher běhá? Jak patrno zde, je to znělcový lakolit vysoký 554 (m n. m.). To znamená, že při neovulkanické aktivitě byl vyzvednut podklad tvořený křemenným pískovcem ze svrchní křídy a v centru takto vzniklé kupy se nahromadilo magma. Pozdější erozí se tato vulkanická hornina obnažila.

Co se však na internetu ani v knižních turistických průvodcích nepíše je, že jej lze v krajině velmi snadno poznat: vypadá totiž jako
prdel vystrčená na Vyvítekoho.
(na této fotografii pořízené za běhání po rozbřesku však crena ani není vidět, protože je překryta stoupající mlhou)

V uvedeném odkazu je také zřejmá nejistota ohledně minulosti kopce jako popraviště. Instinktivně je "pro" samotný název vrchu, stejně jako evidentní vizuální efekt šibenice umístěné na jeho vrcholu, jestliže byl dříve kopec nezalesněn. "Proti" se zase jeví fakt, že je trochu z ruky a že je přece jen stoupání nahoru dost úmorné (proč by měl kdo šlapat takový krpál, když stejně tak dobře mohl umřít dole). Tento zdroj se zdá hovořit jasně, nicméně kniha dějin města Cvikov nazvaná "Cvikov 650 let" napsaná početným autorským kolektivem a vydaná v roce 2002 tuto větu "r. 1698 zde dala zákupská vrchnost, vévodkyně Toskánská, postavit novou šibenici" z uvedeného odkazu dále rozvádí takto: "Kde přesně stála se neví, protože dostupné prameny se o jejím umístění rozcházejí". Nejistota tedy zůstává.

Nicméně někteří mají jasno i na základě oněch nejasných pověstí. Tito lidé z Prahy totiž vědí o téměř každodenních nadpozemských úkazech, které však nikdo z místních nikdy neviděl. Za důkaz pak slouží i svědectví omladiny, která měla halucinace po LSD, nekvalitní displej digitálního fotoaparátu, ba dokonce i fakt, že záhadoložce "kupodivu" byla ukradena taška s mobilem a příslušenstvím k fotoaparátu, kterou zanechala na zadním sedadle auta zaparkovaného na lesní cestě. Bez použití Occamovy a Humeovy břitvy je pak zřejmé, že za to mohou ohniví mužíčci spolupracující s UFO.