sobota 29. června 2013

Hujá Kropna - Kapitola 6.






HLAVSA GEGE

Kapitoly

svědectví

o myšlenkách a pravdách

VELKÉHO KROPNY

čili

KROPNA

To vyslovil za nás

pročež



HUJÁ KROPNA


------------------------------------------------------




ČÁST DRUHÁ


 


TAK PRAVIL VELKÝ KROPNA


 
Po-poko-pokora
Ve-veli-veliký
VELIKÝ KROPNO
HUJÁ
HU-HUJA-HUJÁ
JUCHACHA JUCH!

------------------------------------------------------

 Kapitola 6.







O počátku

1                    HUJÁ HUJÁ, pravím vám. O počátku se musí od počátku a tedy ze široka a aby to bylo i pro lidi, tak trochu obrazně.
2                    Proč vznikl první pivovar? Snad proto, že byl dobrý pramen? Nebo proto, že lidi pivovar už uměli? Nebo proto, že nějaký Někdo udělil někomu právo várečné? Nikoli, pravím vám. Tou nejzákladnější podmínkou, aby se pivovar stavěl, aby jeho stavba vůbec měla smysl, byly podmínky dvě: žízeň a přírodní zákon, že teprve pivo činí žízeň krásnou.
3                    Pokud uvažujeme o počátku všeho, pak musíme vědět právě ty naznačené podmínky a souvislosti. A právě princip žízně s tím jejím cílem v kráse je zásadně rozhodující. Už ten úplně nejprvnější chlorofyl se podvědomě třásl nedočkavostí, jak se bude jednou slunit na chmelovém štoku a při česání začumovat holkám pod trička. A už dávno před tím, už v prsknutí první prasklé elektronové slupky bylo slyšet tichounké ševelení opadávající pěny, protože krása je princip duchovní, který nemůže vzniknout jen tak, že si ho nějaká hmota najednou vymyslí.
4                    A když uvažujeme ještě dál, před tu první prasklou elektronovou slupku, musíme zkonstatovat, že buď vlastně není čeho se zachytit, aby se dalo tvrdit něco s opravdovou určitostí a pokud se ta určitost dodává jaksi subjektivně, tedy vnitřně, může tě zachytit nanejvýš protialkoholka.
5                    V žádném případě si nemyslím, že za to všechno může nějaký Velký třesk. Kdyby něco takového bylo, jednak by to byla hrozná nezodpovědnost nechat toho tolik najednou vybouchnout. Vždyť toho muselo být pohromadě na gigapivovary a gigalihovary a tři čtyři mléčné dráhy z bramborových lupínků a ještě na spoustu stejně fajn dobrot. A nebo, jestli už to takhle bouchlo, tak se to muselo při takový vesmírný pumelici absolutně všechno absolutně rozprsknout na cimprcampr kvanta do všech stran a ještě za roh a to úplně načisto a definitivně. A zatím co? Ty sedíš na židli, já taky na židli, sklenice celá, stůl taky, nerozbryndáno, tak co? Jednoduše, žádný třeskání nebylo, jinak by se to muselo třepat ještě dneska, protože taková pecka, takovej šok, to by vesmíru muselo zůstat jako škytavka nebo tik.
6                    Je jasný, že to vědcové zase zvorali, jako pokaždý, když čumějí někam dál než jim stačí brejle. Velkej třesk je jen velkej plesk. Jak já to vidím, tak docela úplně na začátku byl takovej takhle úplně mrňavej malej netřesk. A z něho kvíteček a z něho semínka a postupně spousta netřesků až to byla kupa a jak se to po sobě začalo koulet, tak se to celý rozhejbalo a začalo to kroužit a točit se a přitom něco taky zvadlo a tím se z toho stával humus. A ten humus se začal lepit sem tam dohromady a ten nejlepší humus máme teď tady u nás, protože aby bylo dobrý pivo. A my jsme na ten nejsvětovější humus pyšný a na to pivo taky. A to je počátek všeho.
HUJAJÁ JUCH.
Tak pravil VELKÝ KROPNA „Na růžku“ v pondělí.




HUJÁ KROPNA !
--------------------------------------------------
(c) 1992 - Milota Beneš