úterý 20. srpna 2013

Hujá Kropna - Kapitola 12.

HLAVSA GEGE

Kapitoly

svědectví

o myšlenkách a pravdách

VELKÉHO KROPNY

čili

KROPNA

To vyslovil za nás

pročež



HUJÁ KROPNA


------------------------------------------------------




ČÁST DRUHÁ


 


TAK PRAVIL VELKÝ KROPNA


 
Po-poko-pokora
Ve-veli-veliký
VELIKÝ KROPNO
HUJÁ
HU-HUJA-HUJÁ
JUCHACHA JUCH!

------------------------------------------------------

 Kapitola 12.






Poslední večeře Kropny (ten týden)


1.                        HUJÁ HUJÁ, pravím vám. Je to už na závěr, takže docela vážně a upřímně. Řeknu vám to největší tajemství. KOZÚ je největší a ze všeho největší je srandista. Nebere vážně sám sebe, nebere vážně nikoho a nic. A to vůbec ne proto, že nemá zapotřebí brát něco vážně. Ono brát něco vážněji než něco jiného znamená vždycky dávat tomu větší důležitost. Lidi si to neuvědomují, ale všechno je se vším propletené vztahy a souvislostmi skrze KOZÚ a tak není nic, co by bylo důležitější, co by se mělo brát vážněji. A tak lidi slepičí lejno, které je dobré jako hnojivo, vážně neberou a oškliví si je, ale řeči nějakého šéfpitomce, které nemají cenu ani té špetky hnoje, ty berou tak vážně, že až...
2.                        A tak se KOZÚ směje. Kouká na naši planetu a směje se a směje. Chechtá se až prská hvězdy. Ne, že by nás neměl rád nebo tak něco. Naopak, KOZÚ se směje hrozně rád, přímo nás miluje, protože jsme to nejsrandovnější, co ve vesmíru existuje. Ničemu se nedá chechtat tak srdečně jako nám.
3.                        Představte si moře, velikánské, přímo oceán. A na všech březích pípy. Ne, pípy ne, hasičské stříkačky. Jedna vedle druhé kolem dokola na všech březích toho oceánu našlapáno hasičských stříkaček. Oceán je prázdný a stříkačky na jeden povel začnou do toho oceánu stříkat pivo. A chrlejí tam to pivo pěkně pod tlakem, velkými, vysokými oblouky a ono pění a pění, až je ten oceán plný a našlapaný a pivní pěny přibývá, při tomhle tlaku je smetanově hustá a vrší se a vrší, přetéká, až je z toho vesmírný nadoceán krásné pevné pěny.
4.                        A teď si představte, že jedna jediná mrňavá bublinka z toho všeho je naše pošlapaná, pochrchlaná, oškubaná a ušmouraná planeta. A na ní zástupy podivných supermrňavostí, které si myslí, že celý vesmír je tu proto, aby mu mohli vládnout, až bude ta jejich bublinka nadobro vybydlená. Kdybyste byli KOZÚ, chechtali byste se taky, až by pěna lítala a vytvářela celé chuchvalce mléčných drah. Zkuste se podívat jeho očima na tohle mraveniště nejhloupějšího hmyzu: ti nejvíc dunící prázdnou samolibostí vládnou nad národy a světadíly, které poskakují na špagátcích demagogie, pologramotnosti a ekonomiky, čím dál blíž konci, zatímco moudří jsou kamenováni, křižováni, upalováni, oddělováni od ostatních ostnatými a jinými dráty, kde kdejaký zblblý poddůstojník dostává metály za každého probodnutého Archimeda. KOZÚ se směje rád a my jsme se opravdu povedli.
5.                        Pravil jsem, že je to na závěr a že to bude doopravdy. Myslíme si, že jsme jako druh nejchytřejší a nejdokonalejší. Hovno. Žádný druh neposílá své nejdražší napospas válce, aby kvalitu druhu doma zajišťovali štátskripli a hajzlové. KOZÚ je nejen vesmírná sranda, je počátek všech počátků a trvání všech trvání a je jedno jaké jméno, pokud mu nepřisuzujeme vlastnost nebo podobu, mu dáváme. Je ale taky třeba si uvědomit, co KOZÚ není: určitě není lékař, ani advokát, ani mecenáš a určitě není údržbář, hasič nebo zaříkávač. Jenže právě tyto vlastnosti lidé od svých bohů požadují. Vymysleli si proto vlastní bohy, ne k obrazu svému, ale ke své potřebě a ke svému pohodlí, aby bůh nesl odpovědnost, aby bůh napravoval, co oni zmrvili a zblbli, aby měli pro drancování sousedů záminku, že si stvořili jiného boha. Pak se KOZÚ nemá chechtat.
6.                        Kdekdo se hlásí k velkým pravdám, a přitom nezná ani drobty z toho, co znát skutečně může. Ti největší otrokáři nejvíc křičí, nejvíc ji slibují a nemyslící se za nimi hrnou v představě, že svoboda je právo na nezodpovědnost, právo na chaos. Hloupí spisovatelé nás straší, že nás jednou roboti zotročí. Blbost. Nás si už dávno zotročily malé strojky, auta, videa, reklama, chemie, naše pohodlíčko nás svázalo do neschopných uzlíčků, které je možno za pár slizkých slibů dokoulet kamkoli. Ten, kdo lépe nahrabal na lesklejší a důkladnější zotročení, je pokládán za schopnějšího a lepšího. To je sranda skutečně vesmírná a létající kastróly mají určitě hubu od ucha k uchu.
7.                        Od Sokrata už jsme trochu popolezli s poznáním. Už nemusí být tak úplně pravda, že vím, že nic nevím. Kdo se dost zajímá, může vědět, že něco málo už ví. Kdo se dost snaží, ten už tuší, kolik je toho ještě k poznání, než si půjde udělat první ucelenou skicu. A kdo dospěl až sem, tomu je jasné, proč se KOZÚ chechtá, ten se dovede chechtat také. A pokud se dovede smát i sám sobě, v tu chvíli je mu KOZÚ nejblíž.
8.                        Už víme, že líné, ješitné, zkrátka pitomce předělat nejde. Prášek na blbost taky nejde. Jediné, co na blbost platí, je smích. A smát se, je vyznání naší víry.

HUJAJÁ JUCHACHÁ JUCH!
Tak pravil VELKÝ KROPNA v „Astře“ v neděli, dopil fernet a šel spát.





 

KROPNA KROPNA KROP
vykropte si hrob
HUJÁ HUJÁ KROPNA


už je blízko do dna
vykropte ho lidskou bídou
AIDSem, smogem, paralýzou
vykropte ho zářením
penězi a vražděním


vykropte ho všemi hesly
co kdy zblbé davy nesly
vykropte ho chemicky
ať vydrží na vždycky


KROPNA KROPNA KROP
vykropte si hrob
HUJÁ HUJÁ JUCH
už z něj táhne puch


HUJANEČKY JUCHAJDÁ
zbude tady puchajdá!



HUJÁ KROPNA !
--------------------------------------------------
(c) 1992 - Milota Beneš