úterý 17. listopadu 2015

Z Čech až na opravdový konec světa 38 - Porto 2 - Cesta k Sé

Z okna hotelu vidím umírat svatého Františka z Assissi. Večer. Ráno je tam pořád. A pořád umírá. Umírá na zdi jednoho z tolika kostelů, které v 18. století v Portu vznikly, konkrétně na zdi Capela das Almas, která skrývá svatý obraz Nossa Senhora das Almas a naopak okázale vystavuje azulejos z 20. století zobrazující výjevy ze života svatého Františka a svaté Kateřiny.


Den začínající kostelem je nezbytně zakřiven gravitací katedrály. Ale cesta k ní není přímočará, občas se ztrácí v křivolakých uličkách, v nichž se neočekávaně objevují další modrobílé kostely z 18. století, jako třeba Igreja de Santo Ildefonso. Azulejos na jeho fasádě zase zobrazují motivy z evangelií a výjevy ze života svatého Ildefonsa, vizigótského toledského biskupa.


Barokní přepych ale mizí ještě dřív než skončí zdi kostela. Fasáda se drolí a okolními uličkami se šíří chudoba a rozklad, i přes jejich vznešené názvy jako Rua da Porta do Sol.




A nejinak tomu je v samé blízkosti katedrály, na kdysi vznosné Avenida Dom Afonso Henriques, jejíž vzhled v sobě už nemá nic tak majestátního a blyštivého jako jméno Afonsa Henriquese.


Odtud už sice je vidět katedrála, ale nejkrásnější pohled na ni je odjinud. Z asi nejošklivějšího místa Porta, z miradoura před Igreja de Nossa Senhora da Vitória.



Miradouro da Vitória samozřejmě směřuje na druhou stranu, do údolí, přes které je vidět portská . Bohužel se nedá zvládnout na miradouru zároveň pohybovat, koukat do hledáčku a nešlápnout do hovna.