sobota 12. prosince 2015

Z Čech až na opravdový konec světa 42 - Sintra 1 - Město

"Vidět celý svět a vynechat Sintru, to je jako být úplně slepý"
To neříká Václav Šašek z Bířkova, ale prý španělské přísloví. No, oni by vůbec Španělé měli raději nechat Portugalsko na pokoji, včetně přísloví. Ale to zase ne že by Sintra nebyla krásná, zejména brzy ráno, když mají Portugalci vlastně ještě noc. Ráno, když se teprve v postranních uličkách otevírají pastelarias na snídani, ale do města ještě nedorazily autobusy s turisty z Lisabonu.





A bez ohledu na přísloví, Sintra jistě nebude jen tak ledajaké město, když sloužila jako letní sídlo jak maurským vládcům, tak později portugalským králům. Ruku v ruce s tímto přebráním moci šla i změna architektury. Nejvíce viditelným nositelem architetury změny kultur je Palácio Nacional de Sintra, ve kterém se kombinuje maurský, gotický a manuelský sloh. Vlastně ten palác vypadá spíš jako kulisa z nějaké pohádky.






Třeba z pohádky o Afonsovi VI. Vítězném, druhém portugalském králi z dynastie Bragança, který byl od tří let hemiplegický a psychicky labilní. A tak sice byl od svých 13 let králem, ale až do 19 let za něj vládla jeho matka. Přízvisko Vítězný znamená, že v době jeho kralování Portugalci porazili Španěly v bitvách u Elvas, Ameixialu, a Monte Claros, což nakonec vedlo k uzavření mírové smlouvy se Španělskem a uznání dynastie Bragança jako nezávislé královské portugalské dynastie v Lisabonu v roce 1668. Což svědčí buď o tom, že Afonso VI. nebyl zase až takový kripl, nebo že v 17. století už na osobnosti krále zase až tak moc nezáleželo. Vzhledem k dalším událostem bude pravdivá spíše ta druhá možnost. Ve svých 23 letech se sice oženil s Marií Franciscou Isabel de Saloia, ale asi o 1,5 roku později se mu jeho šlechta za úspěch oné mírové lisabonské smlouvy se Španělskem odvděčila tím, že ho podporou jeho mladšího bratra Pedra II. opět zbavila vlády, kterou jako regent převzal Pedro. Maria Francisca se hned nechala s Afonsem rozvést pro jeho údajnou impotenci, což byla už od dob Markéty Pyskaté poněkud obehraná, leč stále populární písnička, a pak, zatímco byl Afonso internován v jedné z komnat paláce, provdala se v palácové kapli za Pedra II., který tak připravil bratra o trůn, privilegia i manželku. No, je to pěkně blbá pohádka. Asi protože je to historie.